10/10/2019

Kiszenie kapusty

„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
9 października 2019 r. w ramach realizacji tematu „Przetwory” dzieci z grupy STARSZAKÓW „Mróweczki” uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Mróweczki już to wiedzą. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Można zrobić to nożem jak to zrobiły dzieci z pomocą p. Eweliny i p. Gosi lub użyć w tym celu szatkownicy. Następnie poszatkowaną kapustę i startą marchew wrzuciły do przygotowanego w tym celu garnka i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w garnku tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Następnie garnek z kapustą kiszoną został umieszczony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.

Zdjęcia